فلافل، فست فود شرقی:

فلافل از معروف ترین غذاهای جنوب کشور ایران است که در تمام شهرها طرفدران زیادی دارد.

فلافل گلولهٔ سرخ شدهٔ نخود و ادویه‌جات است.

برای مشاهده تجهیزات فست فود کلیک کنید.

فلافل از ریشه فلفل است و به دلیل استفاده زیاد از فلفل در این غذا به این نام مشهور

شده است. کلمه فِلافِل برگرفته از کلمه «فلفل» می‌باشد.

این کلمه گسترش پیدا کرده و در زبان‌های دیگر از جمله زبان فارسی واژه (پلپل) استفاده

شده است.

این غذا زاده شده در فلسطین است و در خاورمیانه زیاد استفاده می‌شود.

بعضی معتقدند که فلافل به مصری جدید (طعميه)، غذایی ساخته شده توسط قبطیان مصر

(مسیحیان مصر) برای روزهای روزه داری مسیحیان بوده.

برای مشاهده تجهیزات رستورانی کلیک کنید.

مسیحیان:

باید در زمان این روزه از خوردن هرگونه گوشت پرهیز کنند.

و تنها از خوراکی­های گیاهی استفاده کنند و کلمه فلافل از سه بخش “فا” “لاً و “فل” تشکیل

شده که در زبان قبطیان به معنی ” کاملاً از نخود ” می‌باشد.

و این غذا توسط قبطیان به شام و سایر کشورها گسترش یافته‌است.

این غذا در خاورمیانه و به‌ویژه:
  • افغانستان
  • هند
  • سوریه
  • لبنان
  • عراق
  • ایران (اهواز، آبادان و بندرعباس) زیاد استفاده می‌شود.

پس از رویداد جنگ ایران و عراق و پناهنده شدن مردمان خوزستان،

این خوراکی به دیگر جاهای ایران منتقل شد. فلافل از جمله غذاهای نانی است.

اصلی‌ترین نوع فلافل با نخود تهیه می‌شود.

اما فلافل ماش، عدس، بادمجان، سیب‌زمینی نیز وجود دارد.

این غذا به روش های مختلف تهیه می شود:

که برخی از این روش ها در این مقاله شرح داده می شود.

مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم فلافل(۳٫۵ اونس):
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم فلافل(۳٫۵ اونس)
انرژی ۱٬۳۹۳ کیلوژول (۳۳۳ کیلوکالری)
کربوهیدرات‌ها ۳۱٫۸۴ گرم
چربی ۱۷٫۸۰ گرم
پروتئین ۱۳٫۳۱ گرم
آب ۳۴٫۶۲ گرم
ویتامین آ ۱۳ واحد
ویتامین ب۱ (تیامین) ۰٫۱۴۶(میلی‌گرم (۱۱٪
ویتامین ب۲(ریبوفلاوین) ۰٫۱۶۶ (میلی‌گرم (۱۱٪
ویتامین ب۳(نیاسین) ۱٫۰۴۴ (میلی‌گرم (۷٪
پانتوتنیک اسید(ویتامین ب۵) ۰٫۲۹۲ (میلی‌گرم (۶٪
ویتامین ب۶ ۰٫۱۲۵ (میلی‌گرم (۱۰٪
اسید فولیک (ویتامین ب۹) ۷۸ (میکروگرم (۲۰٪
ویتامین ب۱۲ ۰٫۰۰ (میکروگرم (۰٪
کلسیم ۵۴ (میلی‌گرم (۵٪
آهن ۳٫۴۲ (میلی‌گرم (۲۷٪
منیزیم ۸۲ (میلی‌گرم (۲۲٪
منگنز ۰٫۶۹۱ (میلی‌گرم (۳۵٪
فسفر ۱۹۲ (میلی‌گرم (۲۷٪
پتاسیم ۵۸۵ (میلی‌گرم (۱۲٪
سدیم ۲۹۴ (میلی‌گرم (۱۳٪
روی ۱٫۵۰ (میلی‌گرم (۱۵٪

طرز تهیه فلافل جنوبی:

نخود را از روز قبل در آب بخیسانید تا نفخ آن برطرف شود،

بهتر است ۲ ساعت یکبار آب نخودها را عوض کنید.

برای تهیه مایه فلافل باید نخود یک روز خیس خورده را به همراه پودر زیره،

پودر تخم گشنیز، آبلیمو، نمک، فلفل سیاه و ادویه های مخصوص فلافل داخل میکسر بریزید.

سپس سیر، پیاز و جعفری را ساطوری خرد کنید و به میکسر اضافه کنید.

بهتر است پیاز و سیر را جداگانه خیلی ریز رنده کنید تا آب آن کاملا خارج شود،

سپس آّب پیاز و سیر را گرفته و از سیر و پیاز آب گرفته در فلافل خود استفاده نمایید

زیرا مایه فلافل آب نمی اندازد و سرخ کردن آن راحت تر است.

مواد را آن قدر بزنید تا مایه ای کاملا یکدست داشته باشید.

در صورتی که میکسر در دسترس ندارید می توانید مواد را چرخ کنید

یا با گوشتگوب بکوبید.

البته بهترین نتیجه با میکسر حاصل می شود چون مواد کاملا یکدست می شوند.

حال تخم مرغ و آرد نخودچی را به مایه فلافل اضافه کنید و مواد را با دست خوب ورز دهید

و اینکار را تا جایی ادامه دهید که خمیر نرمی به دست بیاید و در این مرحله فلافل اماده سرخ

شدن است.

اگر دستگاه فلافل زنی دستی و خودکار ندارید با دست مقداری از مایه بردارید و گرد کنید

و داخل تابه ای گود پر از روغن بریزید.

باید به قدری روغن بریزید که فلافل ها در روغن شناور باشند.

شعله زیر تابه باید خیلی کم باشد تا فلافل ها مغز پخت شوند.

بعد از سرخ کردن فلافل ها، آنها را در توری قرار دهید تا روغن اضافه آن گرفته شود.

سپس به همراه نان ساندویچی، خیار شور، گوجه فرنگی و کاهو سرو نمایید.

مواد لازم برای تهیه فلافل جنوبی:
مواد لازم مقدار مواد
نخود ۲ لیوان
پیاز ۱ عدد
سیر ۴ حبه
آرد نخودچی ۴ قاشق چایخوری
تخم مرغ ۱ عدد
آبلیمو ۱ قاشق سوپ خوری
جعفری ۱۰۰ گرم
پودر تخم گشنیز ۱ قاشق چایخوری
پودر زیره ۱ قاشق چایخوری
نمک، فلفل و ادویه به میزان لازم
مواد لازم برای تهیه سس فلافل:
  • پودر انبه ۲ قاشق غذاخوری
  • رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
  • سرکه ۴/۱ پیمانه
  • آب به میزان لازم
  • نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه سس فلافل:

رب گوجه فرنگی، پودر انبه، سرکه، نمک و فلفل را در ظرفی ریخته کم کم آب اضافه کرده

به حدی که به صورت سس رقیقی شود،

سپس روی حرارت قرارداده تا بجوشد و مقداری غلیظ شود.

فلافل خوزستانی:

برای تهیه فلافل خوزستانی ابتدا نخود را به همراه پیاز و سیر چرخ کرده

(نخود چرخ شده باید کمی زبر باشد) سپس سیب زمینی رنده شده

و رب گوجه و تمام مواد باقیمانده را به مایه نخود اضافه نموده و خوب ورز دهید.

قبل از سرخ کردن فلافل مقدار کمی آب اضافه کرده تا مایه کمی نرمتر شود

با این کار فلافل ترد خواهد شد.

مواد لازم برای تهیه فلافل خوزستان
  • نخود خیس شده ۲۵۰ گرم
  • پیاز یک عدد بزرگ
  • سیر ۳ حبه
  • رب گوجه فرنگی یک قاشق مربا خوری
  • سیب زمینی آب پز ۱ عدد کوچک
  • ادویه کاری ۲ قاشق چایخوری
  • فلفل و نمک و زردچوبه به میزان دلخواه
 نکات مهم :

۱- هیچوقت به مایه فلافل تخم مرغ اضافه نکنید زیرا طعم واقعی فلافل را از بین میبرد و مانند

کتلت خواهد شد.

۲- برای خوشمزه تر شدن فلافل از فلفل به میزان بیشتری استفاده شود.

۳- میتوان به جای رب گوجه از یک عدد گوجه فرنگی رنده شده استفاده کرد.

۴- برای سرخ کردن از ظرف کوچک و گود استفاده شود

تا در روغن و سرعت پخت صرفه جویی شود، شعله اگر کم باشد فلافل مغز پخت خواهد شد.

طرز تهیه سس فلافل خوزستان

یک عدد سیب زمینی آب پز و له شده را با مقداری رب گوجه و فلفل و نمک در آب حل کرده

و مواد را بپزید تا مایه نسبتاٌ غلیظی بدست آید.

فلافل تند بندری:

برای تهیه فلافل بندری ابتدا ۴۸ ساعت نخود را در آب خیس کنید،

البته مرتب آب آن را عوض کنید تا لیز نشود.

سپس سیب زمینی چرخ کرده و نمک و فلفل قرمز را به آن اضافه کرده خوب مخلوط کنید.

بعد تخم مرغ را به آن اضافه کرده و باز هم مخلوط کنید

تا به شکل خمیر درآید و بعد آن را با فلافل زن دستی یا اتوماتیک قالب زده و در روغن سرخ کنید.

 مواد لازم برای تهیه فلافل بندری:
  • تخم مرغ ۱ عدد
  • سیب زمینی ۱ عدد
  • نخود یک فنجان
  • فلفل یک چهارم قاشق سوپخوری
  • فلفل قرمز قدری
 فلافل اهوازی لشکرآباد:

برای تهیه فلافل اهوازی بهتر است نخود را قبلاً خیس کنید تا زودتر بپزد،

نخود باید کاملاً پخته شود و آبش به خورد آن برود.

سپس آن را در حالی که هنوز گرم است چرخ کنید تا کاملاً مانند پوره نرم و لطیف شود.

گشنیز را تمیز کرده و بشویید و در صافی بریزید.

وقتی آب گشنیز کشیده شد آن را ریز خرد کنید.

تخم مرغ ها را با زیره و کمی نمک و فلفل قرمز یا فلفل سیاه (در صورت استفاده از فلفل

سیاه یک قاشق چایخوری زعفران هم در کمی آب جوش حل کرده به کار ببرید).

داخل پوره نخود بریزید و مایه را خوب مخلوط کنید.

بعد گشنیز را ریخته، به هم بزنید تا مواد مخلوط شوند.

مقداری روغن مایع را در تابه ی مناسبی بریزید و آن را داغ کنید تا حدی که دود نکند.

از مایه ی تهیه شده گلوله هایی به اندازه ی یک تخم مرغ بردارید

و آنها را در آرد غلطانیده و همه را با دست فلافل زن دستی صاف و گرد کنید.

دقت کنید که سطح گلوله ها کاملاً صاف شود. سپس آنها را در روغن بیندازید.

حرارت را کمی ملایم کنید.

وقتی یک طرف طلایی شد آنها را برگردانید تا طرف دیگرشان هم طلایی شود.

 مواد لازم برای فلافل اهوازی:
  • نخود ۵۰۰ گرم
  • تخم مرغ ۳ تا ۴ عدد
  • گشنیز ۲۵۰ گرم
  • زیره ی کوبیده ۱ قاشق سوپخوری
  • فلفل قرمز کوبیده ۱ قاشق چایخوری
  • آرد گندم ۳ تا ۴ قاشق سوپخوری
  • آبلیمو ۲ تا ۳ قاشق سوپخوری
  • روغن مایع برای سرخ کردن به مقدار لازم
  • نمک به قدر کافی
 فلافل عربی:

برای تهیه فلافل عربی باقلا و نخود را از شب قبل خیس کنید.

باقلا و نخودهای خیس خورده را پوست کنده

و با گوشت کوب یا خردکن برقی به طور کامل خرد کنید.

سپس سیر، پیاز، پیازچه و بقیه مواد را اضافه کرده و دوباره له کنید

تا نرم شود و بگذارید یک ساعت بماند.

در آخر گلوله هایی به اندازه گردو از مخلوط این مواد بردارید

و به صورت شامی های گردی در آورید.

آن گاه در یک سینی بچینید و بگذارید یک ربع دیگر بماند.

سپس در روغن فراوان سرخ کنید تا طلایی شود.

 مواد لازم برای فلافل عربی:
  • ۳۸۰ گرم باقلای خشک
  • ۳۸۰ گرم نخود
  • ۲ حبه درشت سیر کوبیده
  • یک عدد درشت پیاز (ریز خرد شده)
  • ۴ عدد بزرگ پیازچه (ریز خرد شده)
  • مقداری فلفل سبز قلمی تند
  • یک قاشق غذاخوری بیکینگ پودر
  • ۳ قاشق غذاخوری آرد
  • جعفری خرد شده یک قاشق مرباخوری
  • پودر تخم گشنیز ۵/۱ قاشق مرباخوری
  • پودر زیره سبز و نمک و فلفل به اندازه لازم
  • روغن برای سرخ کردن فلافل

 نکات مهم:

۱. برای آن که نفاخی نخود گرفته شود،

بهتر است که آن را چند روز قبل خیس کنید و هر بار آب آن را دور بریزید.

یا آن را چند بار بجوشانید و آبش را خالی کنید

و سپس نخودها را چرخ کنید به این ترتیب کمتر باعث نفخ می‌ شوند.

۲ .ادویه هایی که در مواد لازم گفته شد، ادویه های اصلی برای تهیه فلافل هستند.
۳. بهترین ادویه برای پخت فلافل زیره سیاه یا سبز است.

افزودن زیره به فلافل به هضم بهتر آن کمک می کند.

اگر به مایه فلافل کمی نعناع خشک اضافه کنید فلافل عطر بهتری پیدا می کند.

۴. نخودها را زیاد چرخ نکنید تا له نشوند زیرا در این صورت مایه فلافل وا می‌ رود.

بهتر است نخودها خیلی هم درشت نباشند که زیر دندان احساس شوند.

بهتر است اندازه نخود چرخ شده کمی از دانه‌ های شکر درشت‌تر باشد.

۵. بعضی تخم مرغ را به فلافل اضافه نمی کنند.

ولی تخم مرغ حکم چسب را برای مواد دارد و باعث شکیل شدن فلافل می شود

و به آن زیبایی می دهد و از خشک شدن فلافل جلوگیری می کند.

مقدار کمی بیکینگ‌پودر را به مایه فلافل اضافه کنید تا باعث پف کردن آن‌ شود.

۶. برای سرخ کردن فلافل، از ظرفی نچسب و کوچک استفاده کنید

تا فلافل ها بعد از افتادن در روغن داغ به کف ظرف برخورد کنند

و به سطح بیایند. به این ترتیب فلافل خوشمزه و ترد خواهد شد.

۷. برای سرخ کردن فلافل‌ها از قالب‌ های فلافل زن دستی یا اتوماتیک استفاده کنید

و بگذارید تا روغن کاملاً داغ شود. فلافل را باید در روغن زیاد سرخ کرد

تا هم زیباتر شود و هم یکدست پخته شود و در انتها با دستمال روغن آن را بگیرید.

۸ . چاشنی مناسب فلافل فقط ترشی است،

آن هم ترشی انبه، بادمجان یا میوه. البته می‌ توان فلافل را با کلم شور یا ترشی نیز میل نمود.

۹. نان مناسب برای خوردن فلافل پیتا است که نوعی نان لبنانی است

و کمی ضخیم‌تر از نان لواش است و دو لایه دارد.

۱۰ . نوشیدنی پیشنهادی همراه فلافل یک لیوان چای نعناع است.

البته هندی‌ ها با فلافل لاسی می‌نوشند؛ «لاسی» دوغ شیرینی است

که مواد تشکیل‌ دهنده آن، میوه است.

طرز تهیه فلافل عراقی:

فلافل، غذایی تند است و با ترشی سرو می‌شود،

یعنی در ساندویچ آن به جای گوجه‌فرنگی و خیارشور، ترشی استفاده می‌کنند.

نام این غذا نیز از فلفل گرفته شده است زیرا اصل لبنانی آن فلفل قرمز فراوانی دارد.

مواد مخلوط شده بالا، در مجموع تقریباً دارای ۱۲۰۰ کیلوکالری انرژی هستند

که در صورت تقسیم کردن آن‌ها میان ۴ نفر مقدار کالری دریافتی به ۳۰۰ کیلوکالری خواهد

رسید.

از آنجایی که این غذا با نان میل می‌شود،

به ازای هر برش نان ۳۰ گرمی (یک کف دست) با فلافل، ۸۰ کیلوکالری دیگر نیز به مقدار

انرژی یادشده اضافه خواهد شد.

سس فلافل:

بهتر است فلافل‌ با سس گوجه‌فرنگی خانگی مصرف شود.

که این سس از نمک کمی تهیه شده و گوجه‌فرنگی تازه در آن به کار رفته است.

ترشی نیز یکی از همراهان اصلی این غذا است.

می‌توان فلافل را با برگ‌های تازه کاهو و گوجه‌فرنگی حلقه شده میل کرد.

نوشیدنی مناسب این غذا یک لیوان شربت آب‌لیمو طعم‌دار شده با عرق نعناع است

تا به هضم آن کمک کند.

چای نعناع گزینه مناسبی برای تندخوری های حرفه ای (مانند هندی ها) است.

طـرز تـهـیـه فلافل عراقی:

در یک کاسه بزرگ، نخودهای چرخ شده را بریزید و رویشان پیاز رنده شده، تخم‌مرغ و

ادویه‌ها را اضافه کنید.

پیاز را ریز رنده کنید و به دلخواهتان فلفل قرمز اضافه کنید.

اصل این غذا تند است اما در صورت تمایل می‌توان مقدار تندی غذا را کم یا زیاد نمود.

در تابه‌ای با دیواره‌های بلند مقداری روغن مخصوص سرخ کردن بریزید و بگذارید تا داغ شود.

سپس مقداری از مایه فلافل را بردارید و در قالب مخصوص بریزید

و در روغن داغ بیندازید تا سرخ شود.

پس از سرخ شدن نیز فلافل‌ها را در سبدهای فلزی قرار دهید

تا روغن اضافی آن‌ها گرفته شود. فلافل‌های آماده شده را با برش‌های نان و ترشی سرو کنید.

مـواد لازم برای تـهـیـه فلافل عراقی برای ۴ نفر:
نخود چرخ شده ۲ لیوان (۴۸۰کیلوکالری)
پیاز بزرگ ۱ عدد ( ۲۵ کیلوکالری)
تخم‌مرغ ۱ عدد (۱۰۰ کیلوکالری)
روغن مخصوص سرخ کردن ۷ قاشق غذاخوری (۶۳۰ کیلوکالری)
زردچوبه، فلفل قرمز و نمک به میزان دلخواه (0 کیلوکالری)
طرز تهیه فلافل سوریه:

در یک کاسه بزرگ، نخودهای چرخ شده را بریزید و رویشان پیاز رنده شده،

تخم‌مرغ و ادویه‌ها را اضافه کنید.

پیاز را ریز رنده کنید و به دلخواهتان فلفل قرمز اضافه کنید.

اصل این غذا تند است اما در صورت تمایل می‌توانید مقدار تندی غذا را کم یا زیاد کنید.

در تابه‌ای با دیواره‌های بلند مقداری روغن مخصوص سرخ کردن بریزید و بگذارید تا داغ شود.

سپس مقداری از مایه فلافل را بردارید و در قالب مخصوص بریزید

و در روغن داغ بیندازید تا سرخ شود.

پس از سرخ شدن نیز فلافل‌ها را در سبدهای فلزی قرار دهید

تا روغن اضافی آن‌ها گرفته شود.

به این ترتیب می‌توانید فلافل‌های آماده شده را با برش‌های نان و ترشی سرو کنید.

مـواد لازم برای ۴ نفر:
نخود چرخ شده ۲ لیوان ۴۸۰ کیلوکالری
پیاز بزرگ ۱ عدد ۲۵ کیلوکالری
تخم‌مرغ ۱ عدد ۱۰۰ کیلوکالری
روغن مخصوص سرخ کردن ۷ قاشق غذاخوری ۶۳۰ کیلوکالری
زردچوبه، فلفل قرمز و نمک به میزان دلخواه ۰ کیلوکالری
طرز تهیه  فلافل لبنانی:

باقلا و نخود را از قبل خیس کنید. باقلا و نخودهای خیس خورده را پوست بکنید

و با گوشت کوب یا خردکن برقی به طور کامل خرد کنید.

سپس سیر، پیاز، پیازچه و بقیه مواد را اضافه کرده و دوباره له کنید تا نرم شود و بگذارید

یک ساعت بماند.

در آخر گلوله هایی به اندازه گردو از مخلوط این مواد بردارید

و به صورت شامی های گردی در می آوریم.

آن گاه در یک سینی بچینید و بگذارید یک ربع دیگر بماند.

سپس در روغن فراوان سرخ کنید تا طلایی شود.

طرز تهیه فلافل نخود فرنگی:

ابتدا نخود فرنگی را بخار پز کنید و به همراه سیب زمینی پخته و سیر بوسیله گوشت‌کوب

برقی یا میکسر، میکس کرده و تخم مرغ را به همراه نمک و فلفل و شوید

اضافه کرده و مخلوط کنید.

آرد سوخاری را در آخر بیافزایید کم کم تا زمانی که موادتان به شکل خمیر نرمی و کمی روان

دربیاید تا بوسیله قالب فلافل زن دستی یا فلافل زن اتوماتیک به راحتی

، قالب بزنید. روغن فراوان را در تابه گود ریخته و بگذارید

حسابی داغ شود البته با شعله متوسط. و فلافل های نخودفرنگی را در آن سرخ کنید

و بعد برگردانید طرف دیگر آن را هم سرخ کنید.

لحظه ای غافل نشوید تا فلافل ها نسوزد و به عنوان یک شام سبک با سبزیجات دلخواهتان سرو کنید.

مواد لازم برای فلافل نخودفرنگی :
 نخود فرنگی ۳۰۰ گرم 
سیر  ۲ حبه 
 سیب زمینی پخته متوسط یک عدد 
 شوید خشک  یک قاشق غذاخوری
تخم مرغ دو عدد
آردسوخاری به اندازه اینکه مواد به غلظت فلافل برسد
نمک و فلفل به مقدار لازم
ادویه مخصوص فلافل به مقدار لازم
طرز تهیه  فلافل مرغ:

ابتدا مرغ را به همراه مقدار کمی روغن تفت دهید و بعد با آب و نمک نیم پز کنید.

سپس مرغ، نخود شسته شده و پیاز را با هم چرخ کرده،

شوید، تخم مرغ و ادویه کاری را به آن اضافه کرده و مخلوط کنید.

سپس از مایه ی آماده به اندازه یک نارنگی برداشته و با فلافل زن دستی یا اتوماتیک به آن

فرم داده و در پودر سوخاری غلتانده و در روغن سرخ کنید.

اگر دوست دارید از شوید یا سبزی معطر دیگری استفاده کنید.

حتما نخود را از شب قبل خیس کرده و اب آن را 3مرتبه عوض کنید

و اگر فراموش کردید آن را بار بجوشانید و آبش را خالی کنید و بعد چرخ کنید.

این فلافل را به همراه سس قرمز تند سرو کنید.

طرز تهیه  فلافل کنجدی:

نخود را پاک کنید و بشویید و با آب زیاد خیس کنید،

حداقل ۲۴ ساعت خیس بخورد و آبش را هر ۶ ساعت عوض کنیم.

باگت خشک رو هم  نیم ساعت قبل از پخت با یک ته استکان آب جوش مرطوب کنید

و کنار بگذارید تا خیس بخورد.

سیب زمینی و پیاز و سیر را پوست بگیرید و به ۴ قسمت تقسیم کنید

و با نخود خیس شده مخلوط کنید. میتوانید برای یکدست شدنش ۲ بار چرخ کنید.

بافت نخود باید زیر دست مثل پودر لمس شود.

حالا باگت خشک شده،تخم مرغ و کنجد و ادویه ها و بیکینگ پودر را به خمیر نخود اضافه کنید

و با قاشق مخلوط و یکدست کنید:

مواد لازم برای تهیه فلافل کنجدی:

نخود خام : ۱٫۵(یک و نیم) پیمانه

سیب زمینی خام : ۱ عدد متوسط

پیاز : ۱ متوسط-کوچک

سیر: ۲ حبه

نان باگت خشک شده : ۱ نصفه

تخم مرغ : ۱ عدد کوچک

کنجد: یک چهارم پیمانه

بیکینگ پودر : ۱ ق م سرخالی

پودر فلفل قرمز: ۱ ق چ

پودر آویشن: ۱ ق چ

پودر پاپریکا: ۱ ق چ

نمک : حدود ۱ ق م

روغن سرخ کردنی رو توی ظرف کوچک و عمیق مثل شیرجوش بریزید و بگذارید

حسابی داغ شود، دمای روغن هم در بافت فلافل خیلی موثر است.

یک تکه کوچک از مایه فلافل توی روغن بندازید، باید دمای روغن طوری باشد

که گلوله ته ظرف نمانده و ظرف ۱۰ شماره خودش آهسته بالا بیاد

اگر سریعتر بالا آمد نشان می دهد که روغن خیلی داغ است.

وقتی دمای روغن مناسب شد، فلافل هارا با فلافل زن دستی یا اتوماتیک قالب بزنید.

طرز تهیه  فلافل با پنیر محلی:

ابتدا پنیر محلی را به تکه های ضخیم چهارگوش برش بزنید.

آرد نخود، جوش شیرین، نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید.

آب را به مقداری اضافه کنید که خمیر خامه مانند به دست بیاید. روغن را داغ کرده.

تکه های پنیر را دانه به دانه در خمیر آماده شده فرو ببرید و سرخ کنید.

تا هر دو طرف طلایی شود. فلافل پنیر را با سس دلخواه سرو کنید.

مواد لازم برای تهیه فلافل پنیر :

 

مواد لازم اندازه مقدار / کالری
پنیر محلی ۳۵۰ گرم 100 گرم / 210 کالری
آرد نخود ۱۰ قاشق غذاخوری 100 گرم / 313 کالری
جوش شیرین یک چهارم قاشق مرباخوری 100 گرم / 0 کالری
نمک و فلفل به مقدار کافی 100 گرم / 0 کالری
آب به مقدار لازم 100 گرم / 0 کالری
روغن برای سرخ کردن 100 گرم / 0 کالری
طرز تهیه فلافل آبادانی:

ابتدا نخود را که از قبل پخته بودید به همراه پياز چرخ كرده،

سپس سيب زمينی رنده شده و رب گوجه و ادویه مخصوص فلافل را به مايه نخود اضافه

نموده و خوب ورز دهید.

قبل از سرخ کردن فلافل مقدار کمی آب به آن اضافه کرده

تا مایه نسبتاٌ نرم‌تر شود با اين عمل فلافل ترد خواهد شد.

به مایه فلافل تخم مرغ اضافه نكنيد زیرا طعم واقعی فلافل را از بین می‌برد و مانند کتلت

خواهد شد.

برای طعم بهتر فلافل از فلفل به میزان بیشتری استفاده کنید.

برای سرخ کردن از ظرف کوچک و گود استفاده شود

ضمنا برای صرفه جویی در روغن و سرعت پخت، شعله اگر كم باشد

فلافل شما مغز پخت خواهد شد.

  ادویه مخصوص فلافل ابادان:

ادویه مخصوص فلافل آبادان اعم از:
  • پودرسیر
  • پودر زیره
  • پودر تخم گشنیز
  • جعفری خشک
  • پیاز
  • پودر زنجبیل
  • عصاره لیمو ترش
  • نمک
  • نعنا خشک
  • پودر فلفل سیاه
  • پودر فلفل قرمز
  • پودر جوز هندی
  • پودر دارچین
  • پودر زردچوبه
  • پودر انبه
  • بکینگ پودر
طرز تهیه فلافل خانگی

  پیمانه نخود را به مدت 24 ساعت خیس کرده تا کاملا باد کرده و نفخ آن خارج شود.

نخودها را در آبکش ریخته و به مدت نیم ساعت رها کرده تا آب آن به خوبی کشیده شود.

پیاز متوسط را پوست کنده و نخود را به همراه پیاز در چرخ گوشت ریخته و ترجیحا دوبار آن را

چرخ می کنیم.

می توان در هنگام چرخ کردن نخودها چند پر جعفری یا نعناع نیز همراه مواد چرخ کرد.

کسانی که تمایل دارند سیب زمینی نیز به فلافل اضافه کنند:

سیب زمینی را پوست کنده و با رنده کوچک آن را رنده کرده و به مواد چرخ شده اضافه کنند.

در پایان ادویه فلافل مخصوص که در بالا بدان اشاره شده است,

نیز به مواد چرخ شده اضافه کرده و می‌توان آن را قالب گیری کرد و در روغن سرخ نمایید.

مواد لازم برای تهیه فلافل خانگی :
پودر انبه نصف قاشق مربا خوری
فلفل سیاه به میزان لازم
زردچوبه نصف قاشق مرباخوری
پورد بکینگ پودر یک قاشق غذا خوری
پودر جوز هندی به میزان اندک

 

ادویه‌جات:

میزان مواد لازم بایستی با میزان خود نخودی که برای پخت فلافل استفاده می‌شود

سنجیده می‌شود (4 پیمانه نخود در نظر گرفته شده است).

فلفل سیاه وابسته به مزاج افراد تنظیم می‌گردد.

جوز هندی به دو صورت ساییده شده و ساییده نشده در این ادویه بکار می‌رود

(بسته به مزاج افراد).

طرز تهیه فلافل با ادویه مخصوص:

مواد لازم برای تهیه فلافل با ادویه مخصوص :
نخود 4 پیمانه
پیاز در ابعاد متوسط
سیب زمینی 1 عدد
ادویه فلافل به میزان اشاره شده
نکته:
  • در طبخ فلافل استفاده از پودر بکینگ پودر بهتر است (نباید از جوش شیرین استفاده کرد) .
  • در تهیه ادویه فلافل از پودر انبه و جوز هندی استفاده می شود که طعمی دلچسب به فلافل می دهد.
طرز تهیه پودر انبه:

انبه را به صورت کال چیده و آن را به شکل حلقه های باریک برش می زنند،

سپس آنها را روی سنگ ها قرار می دهند تا کاملاً خشک شود.

این ادویه را باید در جای خشک و خنک نگهداری کرد.

امیدواریم از طعم فلافل با ادویه فلافل مخصوص لذت برده باشید

و بیشتر با پودر انبه که در بسیاری از چاشنی ها استفاده می‌شود،

آشنایی پیدا کرده باشید.

فلافل سبزی:

مواد لازم برای تهیه ی فلافل سبزی برای ۴ نفر:
  • نخود: ۲۵۰ گرم
  • باقلا سبز خام: ۲۵۰ گرم
  • جعفری و تره: ۱ پیمانه
  • پیازچه یا پیاز: یک چهارم پیمانه
  • نمک: به دلخواه
  • پودر زیره: یک دوم قاشق غذا خوری
  • جوش شیرین: یک دوم قاشق چای خوری
  • بکینگ پودر: ۱ قاشق چای خوری
  • فلفل سیاه
  •  فلفل قرمز
  • زردچوبه: یک دوم قاشق چای خوری
  • آرد سفید: ۲ قاشق غذا خوری
  • روغن مایع: به میزان لازم.
مواد لازم برای تهیه سس فلافل سبزی:
  • ارده: ۱ قاشق غذا خوری
  • ماست: ۲ قاشق غذاخوری
  • آب لیمو: یک دوم قاشق غذا خوری
  • نمک: یک دوم قاشق چای خوری.
 مواد لازم برای تهیه ساندویچ:
  • نان ساندویچ: ۵ عدد
  • خیار خرد شده: ۳ عدد
  • گوجه فرنگی خرد شده: ۳ عدد
  • کاهوی خرد شده: یک دوم پیمانه.

برای مشاهده دستگاه فلافل زن کلیک کنید.

 طرز تهیه فلافل سبزی:

نخود را از ۲۴ ساعت قبل در آب بخیسانید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید.

پس از ۲۴ ساعت نخود را از آب در بیاورید

و با باقلا، جعفری و تره، پیاز یا پیازچه دو بار چرخ کنید

تا مخلوطی کاملاً نرم و یکدست به دست آید.

سپس نمک، پودر زیره، جوش شیرین، بکینگ پودر، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زردچوبه و آرد

سفید را به مخلوط چرخ شده، اضافه کنید

و آن را یک ساعت در یخچال بگذارید.

پس از یک ساعت، مواد را از یخچال بیرون بیاورید.

مایه را با فلافل زن دستی یا اتوماتیک قالب زده و آن را در روغن فراوان سرخ کنید.

برای تهیه ی سس ارده (طحینه) لازم است ارده، ماست، آب لیمو و نمک را با هم مخلوط

کنید تا سس غلیظی به دست آید.

داخل نان مخصوص ساندویچ، ابتدا یک قاشق غذاخوری سس ارده بریزید و خوب آن را داخل

نان پهن کنید.

سپس تعدادی فلافل و مقداری کاهو، گوجه فرنگی و خیار خرد شده بگذارید.

نکته: ۱- در تهیه فلافل عراقی و لبنانی از باقلا و سبزی استفاده نمی شود،

ولی در فلافل مصری و هندی باقلا و سبزی نیز مصرف می شود.

۲- سس ارده یا سس طرطور (سس طحینه) در اکثر ساندویچ ها استفاده می شود.

طرز تهیه  فلافل هندی:

 نخود را یک شب خیسانده و ۳ بار آب آن را عوض کنید.

از باقالا برای لطافت بیشتر فلافل استفاده استفاده می‌شود

(شما می‌توانید بجای باقالی از یک عدد سیب زمینی متوسط استفاده کنید)

نخود و باقالا را ۲ بار چرخ کنید. تا پوره آن لطیف شود.

پیاز و سیر را به مواد اضافه کرده دوباره چرخ کنید.(میتوان از دستگاه غذاساز استفاده کرد ولی چرخ گوشت کیفیت بهتری دارد)

ادویه فلافل، نمک و فلفل و بیکینگ پودر را اضافه کنید

(فلفل این غذا زیاد است) همه مواد را خوب مخلوط کنید.

اگر مواد خیلی سفت بود می‌توان ۱ تا ۲ قاشق آب اضافه کرد.

حدود یک ساعت به مواد درون یخچال استراحت دهید.

قالب فلافل را از مواد پر کرده در روغن داغ ریخته و شعله را ملایم کرده و سرخ می‌کنیم.

فلافل‌ها را مدام پشت و رو کنید تا هماهنگ سرخ شود.

فلافل را با مخلوطی از ۳ قاشق سس قرمز و ۱ قاشق سس سفید به همراه فلفل زیاد و ۳

قاشق آب تمبر هندی سرو نمایید.

 مواد لازم برای تهیه  فلافل هندی:
  1. نخود ۱/۵ پیمانه
  2. باقالای سبز یا خشک خیس خورده ۱/۲ پیمانه
  3. پیاز ۱ عدد متوسط
  4. سیر ۵ حبه
  5. ادویه فلافل (اگر حاضری موجود نیست. مخلوط پودر تخم گشنیز و زیره) ۱ قاشق غذاخوری
  6. فلفل و نمک بمیزان لازم
  7. بیکینگ پودر نصف قاشق چایخوری (یا جوش شیرین یک چهارم قاشق چایخوری)
  8. روغن مایع سرخ کردنی
طرز تهیه سس فلافل با دو روش مختلف:

سس کچاپ و سس مایونز و سس فلافل از انواع سس هایی هستندژ

ژکه همراه با فلافل سرو می شوند .

برای مشاهده محصول پمپ سس گرم کن دار استیل کلیک کنید.

طرز تهیه سس تاتار مخصوص فلافل:

جعفری ساطوری شده و خیار شور و پیاز رنده شده

را به همراه آبلیمو و نمک و فلفل و سس مایونز در ظرف مناسبی بریزید

و همه این مواد را با یکدیگر مخلوط کنید

و این سس خوشمزه را به همراه ساندویچ فلافل میل کنید.

میزان مواد لازم قید نشده و شما می توانید

این سس خوشمزه را با توجه به ذائقه خود به صورت ترش و یا تند میل کنید توجه داشته

باشید که سس تاتار نباید آبکی شود.

مواد لازم برای تهیه سس تاتار مخصوص فلافل:
  • جعفری ساطوری شده
  • خیار شور رنده شده
  • پیاز رنده شده ریز
  • آبلیمو
  • نمک و فلفل
  • سس مایونز
طرز تهیه سس انبه مخصوص فلافل:

پودر انبه و رب گوجه فرنگی و نمک و فلفل و سرکه را در ظرف مناسبی بریزید,

و آب را به صورت آرام آرام به مخلوط این مواد اضافه کنید,

تا سس رقیق شود سپس ظرف حاوی سس را روی حرارت گاز قرار دهید,

تا سس بجوشد و کمی غلیظ شود.

مواد لازم برای تهیه سس انبه مخصوص فلافل:
  • پودر انبه : 2 قاشق غذاخوری
  • سرکه : 1/4 پیمانه
  • رب گوجه فرنگی : 1 قاشق غذاخوری
  • آب : به میزان لازم
  • نمک : به میزان لازم
  • فلفل : به میزان لازم

چند توصیه:

اگر اضافه وزن دارید

بهتر است به تعداد برش‌های نانی که همراه این غذا می‌خورید،

دقت کنید و از زیاده‌روی در خوردن آن بپرهیزید.

قبل از غذا نیز بهتر است یک بشقاب سالاد سبزیجات تازه میل کنید

یا سبزی‌های بخارپز شده را در کنار آن قرار دهید چرا که زودتر احساس سیری خواهید کرد.

اگر یبوست دارید

از نان‌های سبوس‌دار برای خوردن فلافل استفاده کنید

و سبزی خوردن را در کنار این غذا فراموش نکنید.

یادتان باشد افزایش فیبر دریافتی همراه هر وعده غذایی به شما کمک خواهد کرد

مشکل گوارشتان بهبود پیدا کند.

اگر کلسترول دارید:

از آنجایی که این غذا سرخ شده است به شما پیشنهاد می‌کنیم

در مصرف آن محدودیت به خرج دهید

و آن را با سبزی‌های بخارپز شده‌ای مثل کدوسبز و لوبیاسبز بخارپز شده میل کنید.

البته می‌توانید به غیر از پیاز به این غذا چند حبه سیر تازه نیز بزنید

زیرا این سبزی به تنظیم چربی خون کمک می‌کند.

برای دریافت مقاله کامل طرز تهیه ی فلافل کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *